Beste lezer,

U weet misschien net iets meer van techniek dan ik, maar ik ben net als u geboeid door IT. En door de mogelijkheden die Informatie Technologie ons persoonlijk en de hele maatschappij biedt. Als burgemeester van kennisstad Almere, de meest digitale stad van Nederland, kan ik daarover meepraten.

Zo hebben we in Almere een Digitaal Loket gebouwd waar burgers 24 uur per dag terecht kunnen voor bijvoorbeeld het melden van een defecte lantaarnpaal of losse stoeptegel. En via de digitale databank van de gemeente kan iedere inwoner op een digitale kaart à la Google Earth informatie krijgen over bijvoorbeeld wegwerkzaamheden.

Prachtig allemaal, en niet eens meer zo bijzonder, maar ik kom ook heel wat bestuurders en ondernemers tegen die op zijn best een haat-liefde verhouding met IT en IT-projecten hebben. Daar weet ook de landelijke overheid van mee te praten, ook al toen ik nog vice-premier en minister was. Het gemiddelde IT-project gaat niet over rozen. Dat ervaar je als opdrachtgever, ondernemer of bestuurder, aan den lijve.

Dat komt geloof ik voor een groot deel omdat er in grote projecten teveel blabla wordt geproduceerd waar een gewoon mens niet doorheen kan kijken. In de contacten met IT mensen moet je wel eens een paar schillen ‘technospeak' en eenzijdigheid afpellen voordat het echt ergens over gaat. Neem nou dat Digitale Loket. Dat is op zichzelf niet het meest ingewikkelde onderdeel, maar de organisatie en de gegevensbanken erachter wel! Die moeten in feite op zijn kop. Wij werden gedwongen onze processen anders in te richten en de klant meer centraal te stellen. Dat is in een ambtelijke organisatie zeker geen makkelijke opgave, maar ik vind het leuk om zoiets toch voor elkaar te krijgen.

Want dit gaat wél ergens over natuurlijk: innovatie is noodzaak voor de sociale en economische ontwikkeling van ons land. Almere Kennisstad is om die reden een belangrijke partner als aanjager van innovatie met ICT. Daarbij gaan we allerlei partnerships aan, maar je moet wel zorgen dat je het heft in eigen handen houdt. ‘Als opdrachtgever wil je in control blijven' zoals dit boek het verwoordt.

Iedereen die me daarbij helpt sluit ik in mijn hart. Reddende engelen zijn het: IT-vakmensen die én mijn taal spreken, én concrete betrouwbare informatie op tafel leggen. Het onafhankelijke advies van mensen zonder tunnelvisie, zoals testers, is altijd waardevol. Daarom ben ik ook blij met dit boek. Wat mij betreft een voorbeeld van hoe IT 'ers in hun vak horen te staan: slim, deskundig en breed. Maar ook nuchter, flexibel en zonder oogkleppen. En altijd kijkend door de ogen van hun klant en hun opdrachtgever.

Nu ik dit boek heb gezien realiseer ik me pas goed hoe belangrijk testen is. Niet alleen in IT projecten maar vooral ook voor de betrokkenen eromheen. Egbert Bouman doet het testvak voor een relatief breed publiek uit de doeken. Dat doet hij zonder oogkleppen. De verbanden die hij legt snijden hout, dat snap je ook als niet IT-specialist. Niet te simplistisch, maar altijd goed en prettig leesbaar. Ik ben ervan overtuigd dat dit boek gaat bijdragen aan meer geslaagde IT-projecten.

Annemarie Jorritsma

Almere, Maart 2008

 

Annemarie Jorritsma
Annemarie Jorritsma is burgemeester van Almere, de meest digitale stad van Nederland. Daarvoor was zij onder andere vice-premier, minister van Verkeer en Waterstaat en minister van Economische zaken.