Een gevaarlijk boek?

De eerste druk kwam uit in 2004, onder de vlag van Maintain, nu onderdeel van Valori. Hieronder het voorwoord.

Het boek dat u nu in handen heeft zal nimmer de oplagen halen van Harry Potter. Of die van een thriller van Stephen King. En dat is maar goed ook.
Want dit is een boek voor ingewijden. En wie dat nog niet is, zal het na lezing zijn.

Dit is een boek over testen. Dat lijkt een saai onderwerp maar is het allerminst.
Het effectief testen van informatiesystemen is een proces van, voor en door... mensen. Het is als een boeiende reis, als een gezamenlijke zoektocht door onbekend en soms onherbergzaam terrein. Met gevaarlijke afgronden, maar ook adembenemende vergezichten. Het is een tocht die een hechte band smeedt tussen de deelnemers. En de beloning bij aankomst doet alle ontberingen snel vergeten.

Testen is niets voor Einzelgängers. Testen is mensenwerk en brengt mensen bij elkaar. Testen is altijd het resultaat van de inspanningen van velen. Het is daarom niet toevallig dat dit boek langs diezelfde weg tot stand is gekomen.
Gedurende de afgelopen vijftien jaar hebben tientallen medewerkers van Maintain kennis en ervaring verzameld om het testen van ‘slim', via ‘slimmer' naar ‘slimst' te tillen. Al die gemeenschappelijke kennis en ervaring is door Egbert Bouman - testspecialist pur sang - op een aansprekende manier in dit boek verwoord. Het laat zich lezen als een reisgids voor een gebied dat voor velen nog nauwelijks toegankelijk is en dat sommigen tot nu toe heeft afgeschrikt.

Aan dit boek ligt een duidelijke visie ten grondslag. ‘Kennis is macht' is een oud adagium dat nog steeds opgeld doet. Maar aan macht heb je niets wanneer deze ongestructureerd en ongericht wordt opgestapeld. Maintain deelt liever zijn kennis en ervaring met anderen. Dan verandert macht in kracht. Aan beide kanten. Daarom dit boek.

U krijgt duidelijke en praktijkgerichte antwoorden op de vragen waarom u zou moeten testen, hoe u dat slimmer dan slim kunt aanpakken en welk rendement u daarvan mag verwachten. Geen gortdroge bespiegelingen, maar korte en prettig leesbare teksten gebaseerd op de laatste ontwikkelingen in het vakgebied.

Misschien is dit ook wel een beetje een gevaarlijk boek. Het kan ertoe leiden dat uw bedrijf nooit meer zo zal zijn als het ooit was. Lees het niet in uw eentje, maar laat het rondslingeren, zodat ook uw collega's er kennis van kunnen nemen. Of beter nog: bestel enkele extra exemplaren. Zodat u samen kunt optrekken. En u niet in uw eentje hoeft rond te zeulen in een boeiend maar onoverzichtelijk en gevaarlijk landschap.

Over uw reiservaringen horen wij graag van u. Opmerkingen, suggesties of aanvullingen op deze ‘gids' zijn van harte welkom. Feedback innemen zijn we gewend, wetend dat je er alleen maar beter van kunt worden. Het is een essentieel onderdeel van het mooie vak dat testen heet. Wij zouden willen zeggen: ‘Put us to the test!'

Michel Koning
Ric Gielen

 

Michel Koning en Ric Gielen

Michel Koning en Ric Gielen vormden in 2004 de directie van Maintain en zijn nu samen met Ron Stoorvogel, Bob van Zeist en Steven van den Berg de directie van Valori.

 

Lancering 2004

De eerste druk van 2004:
De lancering bij Space Expo: