TestNet kiest opvolger V-model

Datum: 25-01-2010

Het V-model, de moeder aller testmodellen is niet meer. Het SmarTEST W-model is de opvolger.

150 vertegenwoordigers van de Nederlandse testgemeenschap hebben op de de TestNet avond W-modellen van 20 januari het SmarTEST W-model gekozen als beste opvolger van het V-model. De zaal koos uit drie verschillende modellen, gepresenteerd door Jan-Jaap Cannegieter (SysQa), Jos van Rooyen (Bartosz) en Egbert Bouman (Valori). De presentaties waren boeiend, de forumdiscussie spannend en de uitkomst glashelder.

en bekijk hier het W-model met uitvoerige toelichting.

We spraken even met Egbert Bouman:

Waarom?

Egbert: "Het oude, lineaire watervalmodel speelt nauwelijks een rol meer in de huidige systeemontwikkelpraktijk. Ik vind het heel belangrijk dat we als 'test community' laten zien dat we daar oog voor hebben. Het W-model is daar een mooie, zichtbare exponent van".

Is het V-model echt helemaal achterhaald?

Egbert: "Nee, natuurlijk niet, de W is gewoon een geactualiseerde V, en je kunt op dezelfde manier de goede principes van gestructureerd testen er aan ophangen. Maar aan de onderkant is hij veranderd inderdaad, en dat was nodig ook.

Waarom nu pas?

Tsjaa, we hebben dit model al in 2004 gepubliceerd, in de eerste druk van het SmarTEST boek. Maar zoiets moet natuurlijk rijpen. Dat gebeurde uiteraard eerst bij de klanten van Valori, maar nu zie je het overal opduiken.

En die andere W-modellen dan?

Egbert: "Die waren ook de moeite waard,  Maar naar mijn bescheiden mening iets te gedetailleerd en gecompliceerd of meer op een specifieke boodschap gericht. Reviews en inspecties met name.  Niets mis mee, Maar de kracht van het SmarTEST W-model zit in de eenvoud, het is een 'handige' praatplaat, net als het oude V-model.

Wat verandert er nu?

Het is maar een denk- en praatmodel natuurlijk. Het gaat uiteindelijk om "Grip op IT". Daar speelt testen een cruciale rol in, want testen levert feitelijke stuurinformatie in plaats van wollige verhalen. De sleutel daarbij is communicatie en transparantie, en ik hoop dat het W-model daar daar een beetje aan bijdraagt.

Bron: Valori / TestNet

 

Nieuws

TestNet kiest opvolger V-model Het V-model, de moeder aller testmodellen is niet meer. Het SmarTE... Lees Meer
TestNet kiest opvolger V-model