Scrum en productrisico's

Datum: 18-04-2014

Op het TestNet voorjaarsevent verzorgden Egbert Bouman en Philip Bosch van Valori de workshop "Risicoanalyse in een Agile context". Klik hier voor meer info en de slides en zie het andere nieuwsbericht voor de Summerschool waarvoor je binnenkort kunt inschrijven voor de dagversie van de workshop.

Dit was de uitnodiging:

Ontdek met workshopleiders Egbert Bouman en Philip Bosch hoe je risicoanalyse op de 'agile' manier een plaats geeft in Scrum. Concreet maar met nuances en ruimte voor vertaling naar jouw context.

We gaan horen, zien en ervaren hoe je standaard Scrum maximaal benut én verrijkt met een minimum set aanvullende producten en activiteiten in de sprints.

Denk aan Backlog grooming, Risicopoker, Risico ‘spikes’, Risk items in de product en sprint backlog, verrijking van het Scrum bord met de Risicoplot, koppelen van risico’s aan de acceptatiecriteria van je user story en het beheersen van generieke risico’s met je Definition of Done. En aan de voors en tegens van risk burndown charts.

We starten met de brede risicoanalyse aan het begin van een agile traject. Met bewezen principes maar wel anticiperend op het Scrum proces en aansluitend op de product backlog.

Scrumdamentalisten zullen deze workshop overbodig vinden omdat in Scrum de risico’s ‘vanzelf’ boven water komen en direct de nek worden omgedraaid. Daar zit een kern van waarheid in, maar het is te kort door de bocht. Al was het maar omdat auditors traceerbare risicobeheersing vragen en omdat testers zonder expliciete risico’s –terecht- niet in beweging willen komen.

De (crypto-)watervallers zullen liever hun klassieke aanpak in de Scrum teams duwen en daarmee de ‘velocity’ en de wendbaarheid van Scrum frustreren.

Iedereen die de slimme balans zoekt is welkom om direct toepasbare kennis en ervaring op te doen.

Workshopleider Egbert Bouman is gecertificeerd risico-auditor (CRISC) en geaccrediteerd CAT trainer (Certified Agile Tester).

 

Bron: Valori

 

Nieuws

Scrum en productrisico's Op het TestNet voorjaarsevent verzorgden Egbert ... Lees Meer
Scrum en productrisico's