IT als monster van Frankenstein

IT groeit ons soms boven het hoofd. Simpelweg testen is een middel om inzicht te krijgen en zal ons helpen om het beest te temmen.

 

De informatiemaatschappij bevindt zich in een kritieke fase. De problemen met IT-systemen en IT-projecten lijken ons soms boven het hoofd te groeien. Een serieuze zaak, want burger, overheid en bedrijfsleven zijn volledig afhankelijk geworden van informatietechnologie. Incidenten zoals de 730.000 verloren aangiftes bij de belastingdienst volgen elkaar steeds sneller op. De parlementaire enquete over kwakkelende en miljarden verslindende IT-overheidsprojecten komt eraan. Er is een groeiend gevoel van onbehagen bij de gemiddelde Nederlander: ‘ze hebben de boel niet onder controle, en wanneer komt het moment dat ik hard geraakt wordt’? Of op zijn minst: ‘mijn belastinggeld verdwijnt in allerlei bodemloze putten’. De perceptie van deze problemen raakt het hart van de maatschappij, van het sentiment rondom ontpersoonlijking en globalisering, van de betrokkenheid van burgers bij elkaar en bij de overheid. Daarmee wordt het onderdeel van een in potentie virulente mix van recessie-angst, een al dan niet vermeende ‘clash of cultures’ en de uitputting van planeet aarde.

Wordt de bijna vergeten nachtmerrie uit de begindagen van het computertijdperk dan tóch waarheid? Is informatietechnologie dan tóch het monster van Frankenstein dat zijn kans grijpt als wij zwak zijn?

Niets is onmogelijk, maar doemdenken hoeft niet zolang we op een nuchtere manier de vinger aan de pols houden. Want IT is gewoon mensenwerk en wordt door mensen gemaakt en bewaakt. Een zwaar ondergewaardeerd instrument daarin is testen. Gewoon, ordinair testen. Vanwege zijn gewoonheid en vanzelfsprekendheid het vergeten ei van Columbus van IT-projecten. Want met goed testen krijgen opdrachtgevers en beslissers wél tijdig de signalen en stormwaarschuwingen waarmee ze op dreigende ontsporingen kunnen anticiperen. Nuchter en feitelijk, zonder mistige blabla. Met goed testen alleen kun je een IT-project niet laten slagen, maar je kunt het wel behoeden voor een mislukking.

 

Testen: even wat breder

Testen staat niet op zichzelf en is onderdeel van de échte wereld. Soms zou je dat vergeten als je in alle technieken, methodes duikt. Dat is ook niet erg, want van vaklieden verwacht je juist passie en interesse in hun vakgebied. Soms kijken we echter even over de muur en weten we weer waarom we het doen en in welke context. Dat onderscheidt de nerd van de vakman.  Mèèr weten dus over: