AGRAM is een aanpak die de risico's expliciet adresseert, zonder de eenvoud van Scrum te frustreren.
We gaan er dus niet van uit dat het vanzelf wel goed komt met die risico's maar we gaan ook niet allerlei extra's introduceren die Scrum topzwaar maken. We gebruiken bestaande Scrum elementen die we toch al hanteren.
We onderscheiden vier verschillende risicotypen die elk een eigen behandeling krijgen:
Meer weten? Zie de downloads hiernaast of vraag om de Valori workshop Risicoanalyse in een agile setting.
Download de meest recente (Engelse) versie van de AGRAM agile risicomanagement presentatie op de Trondheim Test Conference, april 2015. En hier de laatste Nederlandse versie.
Klik op de figuur voor de Risicoplot en PRIMA tools voor risicoanalyse.
Hier vind je de hand-outs van enkele eerdere workshops en presentaties:
- hand-outs van de TestNet summerschool workshop Risico analyse in Scrum
- presentatie risicomanagement in Scrum voor Valori thema avond 24jun14
- slides bij de workshop agile Risico Analyse door Egbert Bouman op TestNet
Spikes: een (korte) onderbreking van een sprint waarin nader onderzoek gedaan wordt. Bijvoorbeeld om een prototype te maken of te testen of iets mogelijk is. Als nader onderzoek of prototyping nodig is, definieer dan een nieuwe ‘spike'.
Als nader onderzoek niet nodig is omdat zowel risico als benodigde maatregelen voldoende duidelijk zijn, maak dan een nieuwe user story. Urgente spikes en user stories komen op de sprint backlog en de minder urgente op de product backlog. Ze krijgen via het normale planning proces story points en gaan gewoon mee in het scrum proces.
HIP item: HIP staat voor Hardening, Innovation, Planning. Zie ook het Scaled Agile Framework. HIP items kunnen worden opgepakt door het agile team in een separate HIP sprint. Ze kunnen ook elders in de organisatie opgepakt worden.