Basiswoordenlijst lean en agile Japans

Als agile / scrum professional moet je een beetje Japans kennen. Hieronder de belangrijkste Japanse lean termen op een rijtje. Met de directe betekenis van de Japanse woorden en het gebruik in de lean IT-praktijk.

Voor nog wat context, lees de blog 'Kemdem!' van Egbert Bouman.

Gemba: de ‘echte plaats', de werkvloer, de plaats waar het gebeurt. Daar moet de manager zijn, ‘management by walking around'. In de IT-praktijk: de fysieke locatie van het agile/scrum team.

Hoshin Kanri: richten (Hoshin) van beleid en management (Kanri). High-level beleid Strategisch-Tactisch-Operationeel vertalen naar de werkvloer. Vaak concreet gemaakt met een jaarlijkse verbeterdoelstelling voor de hele organisatie.

Jidoka: ‘autonomation', machine plus mens. Het idee dat de mens een automatisch proces of machine direct moet kunnen stoppen zodra het niet goed gaat. Toyota motto: ‘stop production so that production never has to stop'

Kaizen: continue verbeteren. Op alle niveaus van je organisatie structurele en continue tijd en aandacht voor procesverbetering, met concrete verbeteracties.

Kanban: visuele kaart of uithangbord. ‘Scrum zonder sprints'. Naamgever van een alternatieve agile aanpak die lijkt op Scrum, met een Kanban bord waarop kaartjes van links naar rechts bewegen. Maar meer dan Scrum geoptimaliseerd voor beheersituaties met in plaats van sprints een continue flow van (kleine) wijzigingen.

Kata: vorm. Oefening of training volgens een vast patroon. Meestal gebruikt in de context van Verbeter-Kata: een concrete verbeteractie volgens een vast patroon.

Kemdem: Kijk even mee, Denk even mee :-). De voorkeurmanier van samenwerken in agile teams.

Muda: verspilling, futiliteit, ‘waste'. Alles wat niet bijdraagt aan de echte (business) waarde van een systeem of proces. Een goed proces heeft geen ‘Muda' en alles draagt bij aan echte waardecreatie.

Poka-Yoki: onbedoelde fout (poka) voorkómen (yoki). Een proces of product robuust en foutbestendig maken. Voorbeeld: je Simkaart kún je niet verkeerd plaatsen dankzij het schuine hoekje. Automatisch testen en deployen, ‘test first' en Test Driven Development zijn helemaal Poka-Yoki omdat ze de kans op menselijke (interpretatie)fouten verkleinen.

 

Kemdem!

Kemdem!

Agile, Lean en Japans

De agile beweging die inmiddels geen beweging meer is maar een volledig gesettelde manier van IT-ontwikkeling, heeft leentjebuur gespeeld bij lean. Lean is gebaseerd op het Toyota Manufacturing System. Vandaar de vele Japanse termen in lean, zoals Kata, Kanban en Kaizen.

Kanban, Kaizen, Kemdem

Voor het dagelijks gebruik in agile teams misten we er volgens mij nog ééntje. Ik zal uitleggen waarom. Het agile manifesto benadrukt dat mensen en samenwerking belangrijker zijn dan processen en tools. Want agile doe je niet alleen, maar met je team. Je trekt samen op en praat en overlegt continue: ‘Kijk even mee, denk even mee'. Kemdem dus, klinkt dat Japans of niet? Wat mij betreft misten we deze nog in het lean jargon en past hij perfect in het rijtje.

Lees meer in de blog 'Kemdem!' van Egbert Bouman.