Hoe kies ik de juiste Testontwerptechniek?

In het maandblad Testing Experience biedt Valori expert Derk-Jan de Grood een benadering voor het kiezen van de juiste testtechniek.

 

Keuze Testontwerptechniek

Onder andere hier leest u meer.

 

Testontwerptechnieken

Een goede tester kent zijn testontwerptechnieken. En als hij ze kent weet hij ook wanneer ze wel en wanneer ze nièt toe te passen.

Testontwerptechnieken, ook wel testspecificatietechnieken of kortweg testtechnieken genoemd, zijn een belangrijk onderdeel van het testambacht. TMap Next wijdt bijvoorbeeld 130 bladzijden aan testtechnieken. Dat is 17 procent van het boek [Koomen, 2006]. ISTQB Foundation van Dorothy Graham en collega's neemt er 50 bladzijden voor, dat is bijna 20 procent van het boek [Graham e.a., 2007].

Minimaal 10 verschillende testontwerptechnieken vullen de gereedschapskist van de testontwerper. Afhankelijk van de specificaties, het testdoel, het testobject en de gewenste dekkingsgraad hanteert de tester deze technieken voor het uitwerken van acceptatiecriteria tot testscenario's en testgevallen. Een doordachte inzet brengt structuur, controleerbaarheid en balans in de testspecificaties. De keuze van de testontwerptechnieken heeft een directe relatie met de fijnmazigheid van het testvangnet.